tiistai 12. toukokuuta 2015


Päävärit (tai joskus nimellä perusvärit) ovat syaaninsininen magentanpunainen keltainen. Vuorostaan valovärejä sekoitettaessa eli additiivisessa, valoisuutta lisäävässä värinmuodostuksessa päävärejä ovat punainen , vihreä  ja sininen. Näillä päävärivaloilla muodostetaan esimerkiksi television, tietokoneen tai kännykän näyttöruudun. Molempien edellä mainitun värinmuodostuksen periaate on osattu johtaa ihmisen värien näkemisestä. Kahden päävärin yhdistelmä on aina kolmannen käänteisväri.

Vastavärit Kaksi väriä muodostavat vastaparin, jotka kumoavat toisensa sekoittuessaan, jolloin niitä kutsutaan toistensa täydennys- eli komplementtiväreiksi tai opponenttiväreiksi. Toisin sanoen tällaisten värien pitäisi poissulkea näkökuvasta toistensa värisävyt, eli niiden yhdistelmät näyttäisivät neutraalin harmailta tai valkoisilta. 
 Esimerkiksi perinteiseen värioppiimme omaksutut punainen-vihreä, oranssi-sininen ja keltainen-violetti ovat tällaisia väripareja. Todellisuudessa kyseiset värit eivät kumoa toisiaan, eli ilmiön paljastavassa optisissa sekoituksissa ei suinkaan nähdä harmaata.

 Katso esimerkiksi oheinen havainnekuva punaisen ja vihreän värin optisesta sekoittumisesta. Punavihreät värit - kuten huomataan - ovatkin itseasiassa keltaisia värejä. Myöskään värivalojen sekoituksina ko. väripareista ei synny valkoista, eivätkä niiden jälkikuvat ole toistensa kaltaisia. Aivan toisin on ihmisen näköjärjestelmän omien käänteisväriparien punainen-syaani, vihreä-magenta ja sininen-keltainen kohdalla. Niiden optisena sekoituksena voimme nähdä todistettavan varmasti harmaata, ja joiden jälkikuvat ovat toistensa kaltaisia.

toistensa täydennys- eli komplementtiväreiksi tai opponenttiväreiksi. Toisin sanoen tällaisten värien pitäisi poissulkea näkökuvasta toistensa värisävyt, eli niiden yhdistelmät näyttäisivät neutraalin harmailta tai valkoisilta. Esimerkiksi perinteiseen värioppiimme omaksutut punainen-vihreä, oranssi-sininen ja keltainen-violetti ovat tällaisia väripareja. .

 Todellisuudessa kyseiset värit eivät kumoa toisiaan, eli ilmiön paljastavassa optisissa sekoituksissa ei suinkaan nähdä harmaata . Katso esimerkiksi oheinen havainnekuva punaisen ja vihreän värin optisesta sekoittumisesta. Punavihreät värit - kuten huomataan - ovatkin itseasiassa keltaisia värejä. Myöskään värivalojen sekoituksina ko. väripareista ei synny valkoista Kaksi väriä muodostavat vastaparin, jotka kumoavat toisensa sekoittuessaan, jolloin niitä kutsutaan, eivätkä niiden jälkikuvat ole toistensa kaltaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti